aprilie 2025
GIO este un grup de cercetători și povestitori în dialog cu reșițeni. Vom documenta modurile în care Reșița s-a transformat și viețile pe care le-a trăit, creând o arhivă vie de experiențe directe.
Metoda istoriilor orale scoate cercetarea din arhivă și documente, și o readuce la viață. Astfel, scopul GIO este să capteze povești direct de la cei care au trăit evenimente importante, au experimentat viața uzinelor și transformarea cartierelor reșițene, au participat la mișcări sociale, sau ale căror experiențe obișnuite cotidiene ilustrează un moment în timp și o etapă culturală.
Mai exact, vom sta de vorbă, lejer, cu “martorii obișnuiți” ai istoriei, adunându-le mărturiile care altfel s-ar putea pierde. Ne interesează cum devenirile Reșiței au fost simțite de oamenii care le-au trăit, cu toate perspectivele proprii și emoțiile care vin la pachet. Vedem în GIO o metodă valoroasă de a documenta vocile care în mod convențional lipsesc din înregistrările oficiale completându-ne înțelegerea despre trecut, creând o arhivă istorică mai incluzivă și mai nuanțată din care generațiile viitoare pot învăța și cu care se pot conecta.
În 2025 (re)începem acest proces, mai structurat, mai susținut, concentrându-ne pe situl furnalului. Vrem să continuăm Grupul de Istorii Orale în demersuri recurente de cercetare de-a lungul anilor următori, ca un pilon important al Muzeului Virtual Reșița. MVR astfel își va continua rolul de depozitar al istoriei orașului, accesibil oricui.
Membrii Grupului de Istorii Orale sunt:
Cristian Lupșa, jurnalist, editor și povestitor. Între 2009 și 2022 a condus DoR, o publicație digitală și tipărită care a fost un reper în jurnalismul independent românesc. Anual găzduiește The Power of Storytelling, o conferință internațională care are loc la București. Azi scrie newsletterul Draft Four, lucrează cu tineri jurnaliști, sprijină redacții locale și regionale și crede în continuare că poveștile adevărate, spuse bine, pot apropia, vindeca, inspira și schimba lumea.
Nicoleta Rădăcină, reporter de teren, pasionată de felul în care informația bine documentată poate construi poduri între oameni și mentalități. A venit prima dată în Reșița în 2022, din dorința de a înțelege fezabilitatea pariului administrației locale pe o Reșiță-magnet de fonduri europene și model pentru alte orașe postindustriale. Rezultatul se poate citi în reportajul „Reșița SRL”, publicat în DoR. În prezent, culege și editează povești adevărate de iubire pe UNFINISHED Love Stories.
Anca Vancu, jurnalistă. A scris pentru Adevărul, DoR, iar în prezent coordonează editorial Films in Frame. De echipa MKBT e aproape de câțiva ani, lucrând împreună în proiecte legate de locuire, revitalizarea spațiilor abandonate și regenerare urbană în Reșița. Una dintre amintirile ei preferate de acolo este din 2021, când, în timp ce documenta povești despre combinatul siderurgic, a ascultat de la balconul din centrul orașului un concert de jazz susținut de Gregory Porter – un moment care surprinde perfect paradoxul și farmecul acestui oraș mic, post-industrial, care încearcă să-și găsească un nou drum.
Rucsandra Pop, scriitoare și antropoloagă. Este pasionată de modul în care dialogul și creativitatea pot aduce mai multă încredere între oameni, pot transforma orașele, satele sau cartierele în comunități, adică într-un acasă mai bun. În ultimii 10 ani, a străbătut țara în lung și în lat, stând de vorbă cu oamenii în căutare de povești și de soluții practice care pot construi un bine comun. Rucsandra creează - împreună cu artiști (profesioniști sau amatori) și cu cercetători - proiecte culturale inspirate de subiecte despre care ne e greu sau rușine să vorbim.
Alexandra Lulache face cercetare cu aplicații în dezvoltare comunitară, și câteodată își spune antropolog. Vrea să găsească fața umană a proceselor de schimbare sau dezvoltare a unui loc, și o interesează mai ales actualele sau fostele orașe industriale. A ajuns la Reșița prin MKBT în 2023, unde a început să exploreze viața funicularului sau transformarea Mociurului și a altor cartiere reșițene.
--
În 2025, eforturile Grupului de Istorii Orale sunt parte din proiectul „Strângem rândurile în jurul ultimului furnal”, proiect cultural coordonat de MKBT și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Primăria Municipiului Reșița.